ZAŠTO IZBJEGAVA KLJUČNA PITANJA U RAZGOVORU SA KOMUNISTIČKIM DIKTATOROM?! Bajden kaže da s ‘kineskim predsjednikom’ nije razgovarao o porijeklu koronavirusa!

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je 6. aprila da nije razgovarao s komunističkim diktatorom Xi Jinpingom o porijeklu kineskog koronavirusa koji uzrokuje bolest COVID-19.

XI-JOE-CORONA

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, Bajden je upitan: “Jeste li imali priliku pitati ga [Xija] da li su ti izvještaji istiniti, da je Kina možda na početku zavarala svijet?” “Nisam imao takav razgovor s predsjednikom Xijem”, rekao je Bajden. Najnoviji Bajdenov komentar ponovo je skrenuo pažnju na pitanje da li je Bajdenova administracija spremna pritiskati Kinu da bude transparentna u vezi s COVIDOM-19, s obzirom na na prijateljske odnose Bajden i Xija koje su razvili u vrijeme Obamine administracije.

Prošle sedmice državni sekretar Antony Blinken bio je nedorečen kad su ga pitali hoće li Washington smatrati Peking odgovornim za način na koji je rukovodio pandemijom.

Za razliku od Bajdena, bivši predsjednik USA nije mnogo kalkulisao. U govoru Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2020. godine, Donald Tramp rekao je da svijet “mora smatrati Kinu odgovornom za njene postupke” u vezi s pandemijom.

Kontroverzni izvještaj WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je 30. marta kontroverzni izvještaj, koji je sastavio tim kineskih i stranih stručnjaka, na osnovu nalaza iz misije za utvrđivanje činjenica u centralnom kineskom gradu Wuhanu ranije ove godine. Izvještaj je utvrdio da je mogućnost da je virus procurio iz laboratorija “krajnje nevjerovatna”, što je zaključak koji je ojačao dugogodišnje poricanje Pekinga da je njegov institut za virusologiju u Wuhanu izvor pandemije. Brojne države osudile su izvještaj kao skandalozan i baziran na nepotpunim, friziranim ili lažnim podacima.

Mnogi su ukazali na laboratorij Wuhan kao na mogući izvor virusa, uključujući i bivšeg direktora američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr. Roberta Redfielda. U januaru je američki Stejt department objavio informativni list u kojem se navodi da se “ima razloga vjerovati” da se nekoliko istraživača s instituta razboljelo od simptoma koji se podudaraju i sa COVID-19 i sa uobičajenim sezonskim bolestima u jesen 2019. godine.

U međuvremenu, izvještaj, također nije opovrgnuo još jednu tvrdnju Pekinga da je mogućnost virusa koji potječe od kontaminirane hrane “hladnog lanca” bila “moguća”, ali nije vjerovatna. Kina sumnja da bi uvoz smrznute hrane mogao biti kontaminiran virusom.

Američki kongresmen: ‘Izvještaj WHO-a je proizvod kineske propagandne mašinerije’

Izvještaj je od tada žestoko kritiziran. Dana 30. marta, 14 država, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo, izdale su zajedničku izjavu kojom su dovele u pitanje izvještaj pozivajući na „transparentnu i neovisnu analizu i ocjenu“. Nekoliko američkih zakonodavaca također je kritiziralo izvještaj kao pristran. “Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije nije ništa više od proizvoda kineske propagandne mašine”, rekao je zastupnik James Comer (R-Ky.), Republikanac u odboru Doma za nadzor i reforme, u izjavi. Comer je dodao: „Od početka ove istrage, WHO je kineskoj komunističkoj partiji dala dozvolu da manipulira podacima iz izvještaja, isključuje američke naučnike i donosi konačne zaključke izvještaja. Ovo je eklatantan pokušaj Kine da izmijeni stvarnost i sakrije istinu. ”

Fabian Leendertz, veterinar i mikrobiolog s Instituta Robert Koch u Njemačkoj i jedan od stručnjaka koji je otišao u Wuhan radi misije utvrđivanja činjenica, rekao je za Science Magazine da je izvještaj “bio kompromis” između različitih stručnjaka. “I u kompromisu morate poštivati ​​stavove drugog”, izjavio je Leendertz.

Stanovnik Wuhana Zhang Hai rekao je 31. marta za Radio Free Asia da bi kineske vlasti trebale prestati tvrditi da virus potječe iz uvezenih pakovanja smrznute hrane. Zhang je poznat po tome što je podigao tužbu protiv vlade opštine Wuhan tražeći odštetu za svog pokojnog oca, koji je umro od COVIDA-19 u februaru prošle godine. „Ako je u Kinu došao u smrznutoj hrani, zašto onda prvo nije bilo epidemije u inozemstvu? Zašto se izbijanje dogodilo u Kini?” Pitao je Zhang. “Sad se tako važno pitanje uplelo u birokratiju WHO-a, a sada nije pravilno istraženo”, rekao je, dodajući da je WHO ‘postala marioneta kineskog režima’.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

NAKON ORBANA I ŠEŠELJA, VUČIĆ TAKOĐER PRIMIO KINESKU VAKCINU! Njihov entuzijazam ne dijele zvaničnici Kineske komunističke partije koji masovno izbjegavaju domaće vakcine: ‘Podržavamo partiju, mrzimo Ameriku, ali ne želimo primiti kinesku vakcinu čak ni po partijskom zadatku’

NI KINEZI NE ŽELE KINESKU VAKCINU?! Raširena praksa prisilne vakcinacije u Kini, građani zabrinuti jer na osnovu ranijih negativnih iskustava, kineske vakcine smatraju neefikasnim ili nedovoljno ispitanim!

KOMUNISTIČKA KINA PRVI PUT U HISTORIJI IZVOZI VAKCINE! Stručnjaci upozoravaju na nedostatak valjanih podataka i napominju da se kineske vakcine još uvijek testiraju!

ISTAKNUTI AMERIČKI VIROLOG OTVORENO O PORIJEKLU VIRUSA! Robert Redfield: ‘Virus koji uzrokuje Covid-19 potječe iz laboratorije u Wuhanu, drugačije objašnjenje nije biološki održivo’

Objavljeno u:

Komentiraj