NETANYAHU OPTUŽIO MEĐUNARODNI SUD ZA ANTISEMITIZAM: “Izrael neće sarađivati sa sudom za ratne zločine u Den Haagu!”

Izrael neće surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u sklopu istrage o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, saopštio je danas Benjamin Netanyahu, prenosi agencija France presse.

NETANYAHU SMATRA DA JE POČELA NOVA ERA: Sporazum s Emiratima signalizuje da  se Izrael ne mora povlačiti sa okupirane palestinske zemlje da bi postigao  mir i normalizaciju s arapskim državama! - GlobalCir

“Izrael je odlučio da neće sarađivati s ICC-om”, navodi se u tekstu i ocjenjuje da ICC nema legitimnost za pokretanje istrage protiv Izraela.

Pokrenuta istraga

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Fatou Bensouda, početkom marta je pokrenula istragu o navodnim ratnim zločinima na palestinskim teritorijima. Izrael je odbacio tu inicijativu, a Palestinci su je pozdravili.

Izrael nije član ICC-a, ali palestinska samouprava jeste. Prema sistemu ICC-a, jedna država može ako želi, pokušati dokazati da je sama pokrenula istragu o zločinima i tako tražiti da joj ICC prepusti istragu. Sud je 19. marta dao Izraelu i Palestincima rok od mjesec dana za tražnje odgode istrage.

Prema saopštenju  “premijer Netanyahu je izjavio da dok se izraelski vojnici bore s teroristima, koji čine ratne zločine. Sud u Den Haagu je odlučio osuditi Izrael”. Netanyahu je održao više sastanaka s visokim sigurnosnim i političkim dužnosnicima kako bi odredili izraelsku reakciju.

Istraga bi se trebala baviti velikom izraelskom ofanzivom na pojas Gaze, pod kontrolom pokreta Hamasa. Svrha ofanzive je prema Izraelu bio prekid palestinske raketne paljbe i uništenje tunela iz enklave koja je pod izraelskom blokadom od 2006. godine. U ratu je poginulo oko 2.250 Palestinaca, većinom civila. S izraelske strane 74, većinom vojnika.

Optužbe za antisemitizam

ICC je “donio odluku koja je srž anitisemitizma i licemjerstva”, rekao je Netanyahu nakon početka istrage. Dodao je da će njegova zemlja poduzeti “sve mjere kako bi na minimum svela civilne gubitke u svojoj borbi protiv terorizma”. “Institucija osnovana za obranu ljudskih prava štiti one koji ih gaze”, dodao je Netanyahu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj