RASTE NAPETOST NA ISTOKU EUROPE! Procurio video ukrajinskih vojnika kako servisiraju tenkove 25 km od granice s Rusijom, iz Kremlja poručili: ‘Početak vojne akcije bio bi početak kraja Ukrajine kao države‘

Ukrajinci ne prestaju strahovati zbog novog potencijalnog ratnog sukoba s proruskim separatistima, za koje službeni Kremlj negira da ih podržava. Tamošnji vojnici zaputili su se u mjesto Lysychansk u Luganskoj regiji, koje se nalazi na oko 25 kilometara zapadno od granice s Rusijom.

o-10691599-1280

U zaklonu šume, vojnici ondje isprobavaju i servisiraju svoju ratnu opremu, među kojom i inačicu sovjetskog tenka T-64BV. Za razliku od prijašnje spremnosti na oružani sukob, onaj iz 2014. godine, ukrajinski vojnici imaju više sigurnosti u sebe.

Vojnik Yevgen smatra kako su sada dobro opremljeni oružjem i odjećom, iza njih je razdoblje posvećenog treniranja, a mnogi vojnici iz njegovih redova imaju i borbenog iskustva. Yevgen misli da u trenutnoj fazi sukoba nema pomoći trećih strana, već da se mogu pouzdati samo u sebe same.

Razlog zbog kojeg Ukrajinci uopće strahuju da će doći do oružanog sukoba je nedavno akumuliranje ruskih ratnih snaga oko njihove zajedničke granice. Glavni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine upozorio je i na to da proruski separatisti krše primirje iz druge polovice prošle godine.

Naime, samo od januara je u novim oružanim sukobima poginulo 19 vojnika. Kremlj, pak, javlja kako unutar granica svoje zemlje Rusija ima pravo premještati oružane snage onako, kad i gdje god joj je volja. No dodali su i da to što čine ne bi nikoga trebalo brinuti.

U situaciji su glasni i glavni ukrajinski saveznici, USA, s kojima je Rusija u kontaktu na visokim razinama. Njihov je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Ryabkov izjavio da bi stabilizaciji situacije pomogla uključenost USA.

Vojnici na terenu odbacuju nadu u diplomatske napore da im pomognu. “Ako se neprijatelj uspije probiti preko naših granica, dobit će pakao! Do samog kraja ćemo ostati ovdje i braniti ono što je naše”, kazao je ukrajinski vojnik Miroslaw.

Ukrajinsko vodstvo, na čelu s predsjednikom Volodimir Zelenskijem vjeruje da je jedini “spas” za Ukrajinu ubrzano odobrenje zemlji za ulazak u NATO. Od ruskog pripojenja Krima u ovom je sukobu život izgubilo više od 13 hiljada ljudi.

‘Početak vojne akcije bio bi početak kraja Ukrajine kao države‘

Visoki dužnosnik Kremlja rekao je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države, prenio je TASS.

Zapadne nacije pozivaju na suzdržanost nakon što je Ukrajina pozvala na uzbunu zbog gomilanja ruskih snaga kod rusko-ukrajinske granice.

Nasilje jača duž linije razdvajanja između vladinih snaga i separatista u istočnoj regiji Donbas.

“Podržavam ocjenu da bi… početak vojne akcije…bio početak kraja Ukrajine”, rekao je zamjenik predstojnika Ureda ruskog predsjednika, Dmitrij Kozak.  Kozak je bio upitan bi li Rusija štitila svoje građane na istoku Ukrajine. 

Spomenuvši u odgovoru Srebrenicu, gdje su snage bosanskih Srba ubile oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića za vrijeme rata u BiH 1992.-1995., rekao je: “Sve ovisi o razmjerima sukoba. Ako bude, kako naš predsjednik kaže, Srebrenica, očito je da ćemo se morati umiješati da ih zaštitimo”. 

U telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev za provocirajuće djelovanje u istočnoj Ukrajini.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj