SNAŽAN UDARAC ANTIVAKSERSKOM POKRETU! Evropski sud za ljudska prava: ‘Obavezna vakcinacija je legalna i ne krši Član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima’

Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima. Presuda je donijeta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije djece, prenosi DW.

Europski sud za ljudska prava - Najnovije i najčitanije vijesti - Index.hr

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv korona virusa, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla imati implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su dosad odbijali da prime vakcinu. Sud je odlučio da obavezna vakcinacija ne krši član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo poštovanja privatnog života.

Ova presuda „pojačava mogućnost nametanja obavezne vakcinacije u uslovima epidemije korona virusa“, rekao je Nicolas Hervieu, pravni ekspert, za agenciju AFP.

Potreba za rasprostranjenijom vakcinacijom u cilju postizanja kolektivnog imuniteta izazvala je debatu u pandemiji korona virusa. U Češkoj je obavezna vakcinacija djece protiv devet bolesti.

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. kineska vakcina nikada.

    Reply

Komentiraj