ČLAN GRČKE KRALJEVSKE PORODICE, ROĐEN NA KRFU, A KRALJICA VIKTORIJA BILA MU JE ČUKUNBAKA! Umro Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge!

 Umro je Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge, saopštila je danas Bakingemska palata. Vojvoda od Edinburga je u junu trebao napuniti 100 godina. On je 16. marta izašao iz bolnice gdje je bio primljen zbog infekcije, a početkom marta je bio podvrgnut uspješnoj operaciji zbog problema sa srcem.

kralj-filip-123

Princ Filip vjenčao se sa Elizabetom 1947. godine. Povukao se u augustu 2017, nakon što je učestvovao u više od 22.000 javnih nastupa od krunisanja Elizabete Druge 1952. godine, javlja Beta. Princ Filip je bio član grčke kraljevske porodice i rođen je na grčkom ostrvu Krfu 1921. Bio je veliki sportista.

Kraljevska porodica u žalosti

„Sa dubokom žalošću kraljica je objavila smrt njenog voljenog supruga, princa Filipa, vojvode od Edinburga”, navodi se u saopštenju kraljice, prenosi Tanjug.

Princ je preminuo mirno ovog jutra u dvorcu Vindzor. Nova saopštenja bit će objavljena u dogledno vrijeme. Kraljevska porodica se pridružuje ljudima iz cijelog sveta koji žale za njegovim gubitkom”, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Princ Filip kraljici pružao snagu i utočište

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge bio je jedna od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici tokom više od 70 godina, navodi Rojters i podsjeća na kraljičinu izjavu da je u Filipu uvek imala snagu i utočište.

Vojvoda od Edinburga je bio uz Elizabetu Drugu tokom njene 69-godišnje vladavine, najduže u britanskoj historiji, tokom koje je bio poznat po čvrstom, zdravom životnom stavu, ocijenio je Rojters.

Grčki princ je oženio Elizabetu 1947. godine igrajući ključnu ulogu u modernizaciji monarhije u periodu poslije Drugog svjetskog rata. U Bakingemskoj palati je bio jedna od ključnih figura kojoj se kraljica mogla povjeriti i vjerovati, dodaje se u tekstu britanske novinske agencije.

On je bio, vrlo prosto, moja snaga i utočište svih ovih godina”, rekla je Elizabeta u govoru povodom obilježavanja 50 godina od njihovog vjenčanja, 1997. godine.

Nekadašnji oficir mornarice, princ Filip će ostati upamćen po tome što je bio vrlo markantna javna ličnost. Otvoren i naprasit, Filip je živio u sjenci žene koju je oženio u Vestminsterskoj opatiji 1947. godine i uvijek je bio korak iza kraljice, na hiljadama javnih ceremonija tokom njene vladavine.

Filip je često bio kritikovan zbog svog držanja, a ponekad i zbog grubih primjedbi, ali prijatelji kraljevske porodice kažu da je Elizabeti donosio duhovitost, inteligenciju, kao i veliku energiju monarhiji. „Ja, cijela njegova porodica, moja, i ostale države, duguju mu mnogo više nego što je on bio spreman da prihvati”, rekla je Elizabeta jednom prilikom.

Ako je uopšte gajio frustracije u bračnom životu, nikada to nije pokazivao javno, dodaje Rojters.

Međutim, u njegovom intervjuu za BBC povodom obilježavanja njegovog 90. rođendana, otkrio je da je na početku braka imao probleme da pronađe svoju ulogu. „Nije bilo presedana. Kada bih pitao nekoga: ‘Šta očekujete od mene da uradim?’, gledali su me bijelo – nisu imali ideju, niko nije imao nešto da kaže”, prisjetio se Filip.

Filip će ostati upamćen i po tome što je reformisao Bakingemsku palatu i pokušao da iskoristi sve veći uticaj televizije da oslika kraljevski uticaj.

Kraljevski par ima četvoro dece – Čarsla (1948), Anu 1950, Endruja (1960 ) i Edvarda (1964).

Založio se da kraljičino krunisanje 1953. godine bude direktno prenošeno na televiziji, a promijenio je i zastarjelo ponašanje u palati, koje je smatrao dosadnim. Prvi je član kraljevske porodice koji je dao televizijski intervju.

Rojters podsjeća da je kasnije tokom života Filip kritikovan zbog ometanja kraljevske porodice da se prilagodi trendovima, a kritičari su ga optužili da je djelimično njegov prepotentni stav zaslužan što njegova djeca nisu imala sreće u porodici, s obzirom na to da su se tri od četiri djeteta razvela.

Za Elizabetu, Filip je bio podrška za koga je rekla da je „jedina osoba koja tretira monarha kao ljudsko biće”.

Uprkos glasinama o njegovom nevjerstvu, par je ostao zajedno do kraja i pod stare dane su uživali u bračnom životu i pazili jedno na drugo, a 70. godišnjicu braka su obilježili u novembru 2017. godine.

Ipak, Filip, sin prognanog princa Endrjua od Grčke, potomak Elizabetine pra-pra-prabake kraljice Viktorije i daleki rođak svoje supruge, nikada nije zaista osvojio srca svih Britanaca, zaključuje se.

Filip i Elizabeta su rodbinski povezani pošto im je kraljica Viktorija bila čukunbaka.

Bio je i najkontroverzniji član kraljevske porodice, sve dok njegova djeca nisu postala meta tabloida početkom devedesetih godina. Vojvoda je kritikovan zbog raznih stvari – od pogleda na nuklearnu silu do očuvanja prirode.

Kritičari su ga zvali licemjerom jer je bio na čelu Svjetske organizacije za prirodu, dok je istovremeno učestvovao u lovu na fazane.

„Rekao bih da postoji razlika između toga da li ste zabrinuti za očuvanje prirode i toga da ste ljubitelj zečeva”, izjavio je za BBC.

Puno ime mu je Filipos Šlesvig-Holštajn Sonderburg-Gluksburg i rođen je na stolu za objedovanje u kući na grčkom ostrvu Krfu 10. juna 1921. godine, kao peto dijete princa Endrjua. Njegovi roditelji su izgnani kada je imao 18 meseci. Preko majke ima britanske i njemačke krvi, a često je kao dijete mijenjao mjesto boravka u državama Evrope.

Kraljica Elizabeta Druga počela osmodnevnu žalost

Kraljica Elizabeta Druga počela je osmodnevnu žalost za njenim suprugom. Tokom ovog perioda, zakoni neće dobijati kraljevsku saglasnost, a državni poslovi će se privremeno zaustaviti u znak poštovanja, prenio je Miror.

Period kraljevske žalosti će se nastaviti u narednih 30 dana, nakon čega će se kraljica vratiti javnom životu i svojim dužnostima. Iako Filip ima pravo na državnu sahranu, on je prije smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije moguće.

On je već bio upoznat sa detaljima ceremonije, u koordinaciji sa kancelarijom lorda Čembrlena iz Bakingemske palate.

Umjesto u Vestminsterskoj opatiji, pretpostavlja se da će Filipovo tijelo biti položeno u Sent Džejms palati, gde je bilo tijelo princeze Dajane nekoliko dana prije njene sahrane 1997. godine. Građanima neće biti dozvoljeno da vide tijelo.

Što se tiče sahrane, vjeruje se da će lista gostiju biti svedena samo na porodicu, prijatelje i šefove država Komonvelta, koji će prisustvovati ceremoniji u kapeli Sent Džordž u dvorcu Vindzor, koja će podsjećati na vojnu sahranu. Sve će morati da se prilagodi restriktivnim mjerama zbog pandemije kovida.

Dok su brojni britanski monarsi sahranjeni u Vestminsterskoj opatiji i kapeli Sent Džordž, mesto počinka princa Filipa će biti na drugoj, privatnoj lokaciji, a to bi mogao da bude Frogmor Gardens, na imanju dvorca Vindzor.

Džonson: Britanija tuguje sa kraljicom i njenom porodicom

Premijer Velike Britanije Boris Džonson odao je poštu princu Filipu, navodeći da država tuguje sa kraljevskom porodicom i kraljicom Elizabetom Drugom, koja je izgubila „svoju snagu i utočište sa čovjekom uz koga je bila više od 70 godina”, prenosi Tanjug.

„Sjećat ćemo se vojvode, prije svega, zbog njegove bezrezervne podrške kraljici. On je bio, ne samo njen pratilac koji je bio uz nju svakoga dana njene vladavine, već je bio i njen suprug, njena snaga tokom perioda od više od 70 godina”, rekao je Džonson, a prenio Rojters.

Džonson je zaključio da se „misli nacije danas moraju okrenuti kraljici i njenoj porodici”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj