DOK USA NAJAVLJUJU ULAZAK SVOJIH BRODOVA U CRNO MORE! Putin zatražio od Erdogana da sačuva postojeći ugovor za prolazak ruskih ratnih brodova kroz turske moreuze na Crnom moru!

Vladimir Putin zatražio je od Erdogana da sačuva postojeći ugovor za prolazak ruskih ratnih brodova kroz turske moreuze na Crnom moru.

erdogan-putin

Zahtjev je upućen pošto je Erdogan izrazio želju da izgradi novi kanal u Istanbulu da bi rasteretio Bofsor, jedan od najprometnijih moreuza u svijetu. Ali taj projekat bi, prema protivnicima, mogao da ugrozi Konvenciju iz 1936. godine, koja garantuje slobodan prolazak civilnih brodova u Bosforskom i Dardanelskom moreuzu, u doba mira i rata.

Za Moskvu je konvencija važna jer postavlja manja ograničenja za prolazak ratnih brodova zemalja koje se graniče sa Crnim morem, među kojima je Rusija.

“U vezi sa turskim projektom izgradnje Istanbulskog kanala, ruska strana je naglasila važnost očuvanja konvencije, kako bi se osigurala regionalna stabilnost i bezbjednost”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Američki ratni brodovi dolaze u Crno more

USA su informirale Tursku kako će dva njihova ratna broda proći turskim moreuzima kako bi bili razmješteni u Crnom moru do 4. maja, objavila je zvanična Ankara. Agencija Reuters piše kako se sve dešava u vrijeme kada Ruska Federacija jača vojno prisustvo na istočnoj granici Ukrajine.

U posljednje vrijeme došlo je do eskalacije nasilja između ukrajinskih snaga sigurnosti i separatista koje podržava Rusija u ukrajinskoj regiji Donbas.

U skladu s konvencijom iz Montreuxa

Njemačka je pozvala Rusiju da povuče svoje trupe, dok iz Moskve optužuju zvanični Kijev za provokacije.

“Obavještenje nam je dostavljeno prije 15 dana preko diplomatskih kanala kako će dva američka ratna broda proći do Crnog mora, u skladu s Konvencijom iz Montreuxa“, saopćilo je u petak tursko Ministarstvo vanjskih poslova. “Brodovi će u Crnom moru ostati do 4. maja.“

Konvencija iz Montreuxa, potpisana 1936. godine, daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, ograničava pristup ratnim brodovima i upravlja saobraćajem stranih teretnih brodova.

Pentagon: To nije ništa novo

Pentagon je odbio komentirati navode Turske da će USA poslati dva ratna broda u Crno more iduće sedmice, ali je poručio da vojska rutinski šalje brodove u tu regiju. “To nije ništa novo”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby povodom prisustva američkih vojnih brodova u Crnom moru.

Kirby također nije želeo iznijeti detalje američkih procjena o nivou ruskih trupa kod ukrajinske granice, dan nakon što je Bijela kuća saopćila da je Rusija rasporedila najviše trupa na istočnoj granici Ukrajine od 2014. godine, te je uputio novinare da se za to pitanje obrate Moskvi, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj