Stigao prvi dio donacije od 10.000 vakcina iz Srbije za Kanton Sarajevo, naslovnice austrijskih medija: ‘Želim se vakcinisati u Srbiji’

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion sa prvim dijelom donacije od 10.000 vakcina za Kanton Sarajevo. Vakcine protiv COVID-19 donirala je Republika Srbija.

forto-lon-ar

Avion je sletio nešto prije 15:00 sati, a došao je i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije, koji je i uručio donaciju premijer Kantona Sarajevo Edinu Forti.

Podsjećamo, Vlada KS je potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije o donaciji vakcina. Radi se o 20.000 doza, i to proizvođača AstraZeneca.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tada naglasila da je trenutno u fokusu Srbije vakcinacija njihovih stanovnika, ali da će u svakom trenutku koliko to bude moguće pomoći i susjednim državama i gradovima.

Podsjetimo, Srbija je već ranije donirala AstraZenecine vakcine za Federaciju BiH.

‘Želim se vakcinisati u Srbiji’

Poslije holandskog novinara koji se vakcinisao u Srbiji sada to želi učiniti i njegova koleginica iz Austrije. – I ja sam se nedavno registrovala za besplatnu vakcinaciju preko srpske e-uprave – piše austrijska novinarka, čija se priča našla na naslovnici austrijskog lista ‘Heute’ (Danas).

– Ja sam izabrala Beograd. Vrijeme leta od Beča do srpske prijestonice je oko sat vremena. U drugom polju možete odabrati vakcinu. Dostupne su AstraZeneka, Fajzer, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna – objasnila je novinarka postupak prijave za vakcinaciju.

Manje od minuta nakon što sam popunila obrazac srbijanske e-uprave, primila sam e-poruku sa potvrdom da sam prijavljena. Sada je vrijeme da sačekamo termin vakcinacije – zaključila je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj