UKRAJINSKI PREDSJEDNIK OTIŠAO NA MJESTO SUKOBA SA SEPARATISTIMA: Merkel od Putina traži povlačenje ruskih snaga na granici s Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak otišao na bojišnicu gdje traju sukobi s proruskim separatistima, a potporu mu je pružio Berlin koji je tražio od Kremlja da smanji vojnu nazočnost na granicama Ukrajine.

epa07520589 Ukrainian Presidential candidate Volodymyr Zelensky reacts at the briefing after the announcement of exit-poll during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019. Ukrainians vote in the second round of Presidential elections on 21 April 2019. Some 73.2 percent of voters supported presidential candidate Volodymyr Zelensky, while 25.3 percent voted for incumbent President Petro Poroshenko, according to results of the National Exit Poll 2019 project as of 18:00 Kiev time, local media reported. EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je u telefonskom razgovoru od ruskog predsjednika Vladimira Putina povlačenje ruskih postrojbi, na koju Moskva nije odgovorila.

Zelenski posjetio područje sukoba

Ukrajinski predsjednik Zelenski je posjetio postrojbe u području Luganska, gdje traju sukobi, prema snimkama i izjavi koju je objavilo ukrajinsko predsjedništvo.

“Pogoršava se situacija u Donbasu”, izjavio je Zelenski i jamčio da će ukrajinska vojska odgovoriti na paljbu snajperista. “Čast mi je biti ovdje”, dodao je čelnik koji je vojnicima uručio ordenje i pohvalio “junaštvo onih koji štite ukrajinske granice”.

Kijev i zapadne zemlje su posljednjih dana kritizirala Moskvu zbog gomilanja postrojbi na ukrajinskoj granici i na Krimu, dok traju gotovo svakodnevni oružani sukobi s proruskim separatistima.

Putin govori da Kijev provocira

U četvrtak je još jedan ukrajinski vojnik podlegao ranama. Od početka godine je poginulo 26 vojnika, rekao je Zelenski, a 2020. Ukrajina je izgubila 50 vojnika u sukobu, prema podacima predsjedništva.

O tim napetostima su razgovarali Putin i Merkel, čija je zemlja uz Francusku pokroviteljica mirovnog procesa u regiji.  Merkel ga je “tražila da smanji rusku vojnu nazočnost na istoku Ukrajine kako bi se omogućilo smirenje, dok Moskva tvrdi da kretanje njezinih postrojbi nikoga ne ugrožava.

Putin tvrdi da Kijev “provocira” kako bi namjerno pogoršao situaciju na bojišnici.

‘Ulazak Ukrajine u NATO bio bi početak propasti’

Visoki dužnosnik Kremlja Dmitrij Kozak, rekao je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države, prenio je TASS.

On je ocijenio da bi ulazak Ukrajine u NATO “bio početak propasti” zemlje, reagirajući traženje Kijeva da ubrza ulazak u organizaciju kako bi uputila znak Moskvi. Ukrajinski pristup Atlantskom Savezu je godinama crvena krpa za Rusiju.

Bez obzira na te napetosti, Kozak je za 19. travnja najavio pregovore Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza na razini političkih savjetnika.

Bijela kuća zabrinuta zbog ‘ruske agresije’

Bijela kuća je u četvrtak rekla da je zabrinuta zbog “ruskih agresija” te ustvrdila da Rusija ima više vojnika na istočnoj granice Ukrajine nego u bilo kojem razdoblju od 2014., kada je anketirala Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine.

USA raspravlja o tim zabrinutostima sa saveznicima u NATO-u, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Psaki je rekla da je USA “sve zabrinutiji nedavnom eskalacijom ruske agresije na istoku Ukrajine, uključujući pokrete ruske vojske na ukrajinskoj granici”.

“Rusija sada ima više vojnika nego bilo kada od 2014.”, dodale je Psaki no nije navela broj ruskih vojnika razmještenih duž granice s Ukrajinom.

Predsjednik USA Joe Biden je prošloga tjedna izrazio američku potporu ukrajinskom predsjedniku u njegovom sučeljavanju s Moskvom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj