ZAHVALJUJUĆI VAKCINACIJI U ITALIJI U PRVA DVA MJESECA IZBJEGNUTO NAJMANJE 4.000 SMRTNIH SLUČAJEVA! Da se sa masovnom vakcinacijom krenulo ranije, izbjeglo bi se najmanje 12 hiljada žrtava!

Zahvaljujući vakcinaciji protiv Covida 19 u Italiji je u prva dva mjeseca ove godine izbjegnuto 4.000 smrtnih slučajeva, a da je masovna imunizacija počela ranije čak 12 hiljada žrtava bi bilo spašeno, tvrdi profesor Mateo Vila, piše list „Huffington Post”.

Vila: S ranijom vakcinacijom izbegle bi se hiljade žrtava - JMU  Radio-televizija Vojvodine

Italija je jedina zemlja Evropske Unije u kojoj je na početku ove godine uprkos vakcinaciji porastao broj žrtava od Covida 19, sa 38 na milion stanovnika u februaru, na 43 preminula na milion stanovnika u martu.

Vila, koji za potrebe Instituta međunarodne politike, prati, analizira i prognozira epidemiološku situaciju, podsjeća da je posljednjih sedmica dnevni broj žrtava od korona virusa u Italiji oko 400, a da je sprovedena šira vakcinacija tvrdi da bi taj broj bio najmanje prepolovljen.

On tvrdi i da je kampanja masovne vakcinacije koja je počela imunizacijom zdravstvenog osoblja bila pogrešno postavljena i da je na početku trebalo dati prednost osobama starijim od 80 godina, kao što su to učinile neke druge evropske zemlje.

Takođe, odlaganje potpunog zatvaranja u vrijeme drugog i trećeg vala pondemije prouzrokovalo je porast žrtava Covida 19, tvrdi Vila.

Italija je prošle godine prva u Evropi uvela totalni karantin, a u oktobru i novembru ove godine, kada je epidemiološka situacija bila veoma teška, sa prosječno 350 žrtava dnevno, odugovlačilo se sa zatvaranjem. Trebalo je zatvoriti sve, bolje jednu sedmicu prije, nego kasnije, jer u svakoj sedmici eksponencijalnog širenja virusa, broj žrtava se udvostruči”, tvrdi profesor.

Po njegovoj ocjeni sa širenjem vakcinacije sve manje će biti i zatvaranja, to jest potrebe za karantinom, ali za sada važno je uvesti ograničenja odmah i bez odlaganja, čim brojevi pokažu da se Covid 19 ponovo širi.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj